piątek, 24 lipca 2015


Owoce z najdalszych zakątków Azji, warzywa z dalekiej Ameryki czy herbata z jakichś odległych wysp Pacyfiku. Blog technologiewdomu prezentuje dziś coś co może wykorzystać posiadacz przydomowego zbiornika wodnego. W tym roku rolnicy cieszą się z deszczu bo wcześniejsze susze sprawiły, że liście kukurydzy stają się rdzawe a kolby jeszcze się nie wykształciły.

Ogród Nemo pod taką nazwą Hiszpanie opracowali podwodne ogrody. Temperatura jaka panuje pod powierzchnią sięga 26 st. C i jest idealna dla truskawek, fasoli czy sałaty. 



Szklarnie umieszczono testowo u wybrzeża włoskiego miasta Noli. Pomysłodawca i wykonawca projektu jest grupa Ocean Reef Group.

Konstrukcja szklarni przypomina balon, spod jego strzechy wypompowuje się wodę po to by w bańce umieścić doniczki z sadzonkami.

Post a Comment:

Obsługiwane przez usługę Blogger.