poniedziałek, 30 maja 2016

Im więcej wiesz o swoich urządzeniach tym lepiej nią gospodarujesz. Przykładem są lodówki. Przedstawiam więc całą litanię grzechów, które nieraz się popełnia, choć nie powinno, a czasem się o nich nawet nie wie.



• Trzeba się starać jak najrzadziej otwierać lodówkę i najkrócej trzymać jej drzwi otwarte, a lepiej — lekko uchylone. 
• Nigdy nie stawiać lodówki w miejscu nagrzanym, przy grzejnikach, piecach, na słońcu i w odległości od ściany mniejszej niż 8-10 cm, aby było miejsce dla przepływu powietrza. 
• Nie ustawiać niepotrzebnie termostatu na zbyt niskie temperatury, sprzyja to zwiększonemu poborowi energii elektrycznej, a należy się uczyć jak oszczędzać prąd
• Nigdy nie umieszczać w lodówce potraw gorących lub nawet ciepłych, bo spowoduje to bardzo szybkie jej oszronienie. 
• Nigdy nie dopuszczać do zbytniego oszronienia parownika chłodziarki. Rozmrażać ją przeciętnie co 2-3 tygodnie, nawet model z tzw. nofrostem szronieją i przynajmniej raz na rok należy ją odmrozić. 
• Jeśli nie chcemy mieć w lodówce przykrych zapachów, wkładajmy do niej wszytko opakowane (papier, folia), zawsze świeże, czyste, schłodzone. 
• Nie przeładowywać lodówki! Ustawiać paczuszki i pojemniki tak, aby w lodówce była możliwa wymiana powietrza. Przed odmrażaniem lodówki wyjąć z niej wszystko. 
• Odmrażając lodówkę nigdy nie należy odrywać nożem lodu, bo można przebić dość miękką powłokę parownika i uszkodzić agregat. 
• Wprawdzie niecierpliwe panie domu nieraz posługują się suszarką do włosów lub innymi ogrzewaczami, np. garnkiem z wrzącą wodą, aby szybciej odmrozić lodówkę, ale fachowcy twierdzą uporczywie, że nie należy tego robić lub tylko w wyjątkowych okolicznościach i bardzo ostrożnie aby para nic nie uszkodziła. Można bowiem tak rozgrzać komorę chłodziarki z polistyrenu, że się zdeformuje.

Post a Comment:

Obsługiwane przez usługę Blogger.