środa, 11 lutego 2015

Jeśli słyszycie o technologiach macie na myśli urządzenia zasilane energią elektryczną. Jednak dziś o czymś co może znaleźć zastosowanie w domu, w naszej kuchni jest innowacja ale nie ma nic wspólnego z prądem elektrycznym. Mianowicie pszenny gluten znany jako selian, podczas specjalnych procesów z mąki usuwa się skrobię. Kto może korzystać z tego rozwiązania, ano bardzo zadowolenie będą z tego wegetarianie i weganie, którzy nie jedzą mięsa. 

Początki tego produktu sięgają Chin, tamtejsze potrawy formowane z selianu niemalże do złudzenia imitują potrawy mięsne. Przygotowywanie potraw jest bardzo proste, bowiem formuje je się jak ciasto. Selian można kupić w postaci szybkiej jak i w puszce. Możliwe jest także wykonanie go samodzielnie w domu, należy mąkę zarobić na ciasto, zamiast wody można wykorzystać do tego rosół. Następnie w procesie wypłukiwania pozbywamy się skrobi z ciasta. Jest to trudne i czasochłonne zajęcie.

Post a Comment:

Obsługiwane przez usługę Blogger.