piątek, 5 czerwca 2015

Gdzie myśl sięga tam pojawia się technika, można powiedzieć, że skoro mamy już lodówki nowoczesne nofrost czy specjalna komora przeznaczona dla warzyw i owoców, panel dotykowy czy funkcja Holiday to czego chcieć więcej. Tego by lodówka była bardziej pojemna, nie zajmowała tyle miejsca czy nie pobierała zbyt wiele energii.

Urządzenie przyszłości jakie powstała z planów Jurij Dmitriev to lodówka wypełniona żelem, no substancją o konsystencji żelu podobną do żelu. Główną właściwością substancji jest to, że chłodzi żywności, która jest zatopiona. Projekt zyskała uznanie w konkursie Electrolux Design Lan. 



Co jest atutem lodówki - położenie, nie musi ona tak jak tradycyjne urządzenie stać w

koncie, może wisieć na suficie. Brak silnika i innych technologii sprawia, że nie słyszymy urządzenia. Jak się okazuje, że specjalna substancja żelowa jest tajemnicą, nie dość, że zielona i galaretowata, to chłodzi, nie klei się i jest wyjątkowo plastyczna. 

Żel nie wchodzi w kontakt ze światłem, promienie UV odbija się od jego powierzchni, przez co temperatura się nie podnosi i żel konserwuje produkty, najważniejsze jest to ,że. w porównaniu do typowych nowoczesnych lodówek,     które wykorzystują około 8% -15% energii pobieranej przez gospodarstwa domowe, mogą pomóc nam zmniejszyć nasze zużycie energii i to w znaczący sposób. Nie wiadomo kiedy urządzeni będzie możliwe go nabycia, a wówczas cena za kWh nie będzie nas aż tak niepokoić.

Post a Comment:

Obsługiwane przez usługę Blogger.