wtorek, 23 czerwca 2015

W ostatnich latach jest coraz więcej mówi się o znaczeniu gospodarki, a zwłaszcza o modelu rozwoju gospodarczego w oparciu o recykling z surowców jak i odzysku odpadów przemysłowych i rolniczych, co może zmniejszyć finansowe jak i środowiskowe koszty działalności produkcyjnej.

Na Sycylii już zastanawiano się, jak można skorzystać z skórki owoców cytrusowych. Ponieważ problem ten jest odsyp poważny gdyż tego rodzaju odpadów jest wiele, narodził się pomysł ponownego wykorzystania odpadów z pomarańczy i innych owoców cytrusowych w procesach przemysłowych do produkcji czystej energii elektrycznej.

Uniwersytet Catania przeprowadził projekt pilotażowy w celu wykorzystania odpadów z owoców cytrusowych - takich jak skóry, nasiona i miąższ by uzyskać biomasę, z którego można uzyskać energię elektryczną.

Z tego systemu, można uzyskać moc potrzebną do zasilania 333 domów. Pomysł pozyskiwania energii z biomasy jest mądry, gdyż rośliny do produkcji biomasy i biopaliw nie są drogie gdyby patrzeć na nie przez pryzmat surowca energetycznego, zmienia się to jeśli patrzymy na nie jako produkt spożywczy. 

Biodigester jest wynikiem projektu " Energia z owoców cytrusowych, szansa dla całej branży " złożony przez Citrus Sycylii, we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa, Żywności i Środowiska oraz Uniwersytetu w Katanii i dzięki Wsparcie Spółdzielni Empedocle. Projekt był finansowany, nawet przez fundację The Coca-Cola Fundation.

Pierwsza instalacja projektu pilotażowego jest aktywna na Sycylii została otwarta w Katanii. Nie tylko wykorzystuje odpady, ale także cytrusy z sieci spożywczych jak i inne produkty uboczne, takie jak olej z wytłoków oliwnych, wytłoków i łopatek opuncjami. W ten sposób wytwarzanie czystej energii odbywa się unikając gromadzenia odpadów reprezentowane przez odpady żywności pochodzenia przemysłowego. 

Eksperci, którzy pracują nad projektem mają nadzieję rozszerzyć go na tereny całej Sycylii. W efekcie zaangażowane będzie kolejnych 20 gatunków roślin, pomoże to też rozwiązać problem marnotrawienia żywności w regionie oraz w tym samym czasie przyczyni się do produkcji czystej energii. Produkcja cytrusowej energii to dodatkowy sposób, aby oderwać się od uzależnienia od paliw kopalnych, takich jak węgiel . Pozostaje jedynie pytanie co będzie tańszą opcją dla odbiorcy cena kWh energii owocowej czy konwencjonalnej?

Pozostałość po przemysłowej produkcji soku z owoców cytrusowych nazywanej pulpą, stanowią 60% odpadów przetwarzanych w ramach tego projektu pilotażowego. Do produkcji energii z tego typu odpadów jest wykorzystywany procesu fermentacji beztlenowej. Instalacja pilotowa jest oparta na wykorzystaniu do beztlenowej fermentacji do wytwarzania biogazu i energii elektrycznej. Proces pozwala uzyskać jakość bioproduktów i składników odżywczych do nawożenia gleby.

Ponadto odpady te są potrzebne do wytwarzania biometanu jako składnika odżywczego do użyźniania gleby. To kolejna zaletą nie tylko dla środowiska , ale także z ekonomicznego punktu widzenia. Co roku wyprodukowano 340 tys ton cytrusowych odpadów. Unieszkodliwianie ich to koszt rzędu 10 mln euro.

Post a Comment:

Obsługiwane przez usługę Blogger.