Płyta indukcyjna? A może elektryczna?

Jaka płyta grzewcza będzie najlepsza do twojego domu/mieszkania?

Rezygnacja z gotowania na gazie to często decyzja o duży koszcie gotowania na prądzie, niestety tak bywa, bo w niektórych regionach nie ma doprowadzonej instalacji gazowej. Płyta indukcyjna czy elektryczna, co będzie tańsze?

Płyta a płyta, jak działa?


W płytach elektrycznych, które charakteryzują się zwykłymi polami grzejnymi, energia podgrzewa aktywowaną część. W indukcyjnych płytach, między powierzchnią płyty a naczyniem wytwarza się pole magnetyczne, i to ono ogrzewa garnek. Pole płyty elektrycznej jest gorące, a płyta indukcyjna pozostaje chłodna, w odróżnieniu do metalowego naczynia i potrawy w nim gotowanej. 

Desing płyt jest różny, zwykle produkuje się je z ceramiki, która jest wytrzymała i odporna na obciążenia, ale są i modele ze stali czy szyby. Płyty łatwo utrzymać w czystości, gdyż powierzchnia płyty jest gładka. W tym celu stosujemy specjalne preparaty przeznaczone do czyszczenia danego rodzaju płyty, ale pomaga też wilgotna szmatka.

Wymogi instalacyjne


Wszystkie płyty są zasilane prądem o napięciu 230 V., bo takie są warunki dla urządzeń dystrybuowanych na rynku polskim. Płyta to istny pożeracz energii, jest odpowiedzialna za wypadanie korków, przepięcia, jednym słowem awarie instalacji, którą nadmiernie obciąża. Warto więc, aby każda połowa płyty była podłączona do innej fazy, w celu bezpieczeństwa. Warto uważać też aby kable energetyczne nie były przeciągnięte w okolicy zlewozmywaka, płyta i zlew to duet w wielu kuchniach, lepiej na to uważać, bo awaria hydrauliki doprowadzi do katastrofy. 

Płyta grzewcza dopasowana…


Teraz płyta dostosuje się do nas, a nie my od niej. Obecnie na rynku dostępna jest cała gama płyt, ich szerokość zaczyna się od 45 do 60 cm, a nawet i ok. 95 cm. Rozmiar niech idzie w parze z wielkością rodziny. Jeśli na obiad przygotowujesz, zupę, warzywa, mięso i sos, wszyto w osobnych garnkach, to wiesz ile palników potrzebujesz. Dla tych, co dużo gotują opłaca się zainwestować w płytę bez strefową, taką, na której garnki stawia się w dowolnym miejscu na płycie, w przypadku indukcji, albo taką z funkcją, która pozwala z dwóch mniejszych pól stworzyć jedno duże, dostępne w technologii elektrycznej. 

Jak jest z wydajnością, jak z oszczędnością?


Producenci, jak i użytkownicy potwierdzają, ze wydajność energetyczna płyty indukcyjnej jest dużo większa w porównaniu do płyty elektrycznej. Wydajność tej pierwszej to 90 proc. a płyty elektrycznej tylko 60. Oznacza to, że energia pobierana nie jest w 100 proc wykorzystywana na pracę, ale i na produkcję ciepła. Zakup płyty indukcyjnej jest, więc bardziej oszczędny, wato też dokonać obliczeń kiedy będziemy znać moc urządzenia, wówczas dowiemy się ile i jak oszczędzać prąd. Zwracajcie uwagę na etykietę elektryczną, aby się nie przejechać jak w przypadku telewizorów. Mniejszy odbiornik plazmowy może być bardziej oszczędny niż LED o przekątnej ekranu 50 cali. Tak i niewielka płyta elektryczna może oszczędniej podgrzewać niż metrowa indukcja z sześcioma polami. 

Przyjazna technologia


Płyty tak jak inne urządzenia są ciągle unowocześnianie, obecnie zawiera się w nich takie technologie jak:

automatyczne zagotowanie – Polej maksymalnie się nagrzewa by szybciej zagotować potrawę, potem temperatura się znacznie obniża, aby ją wolno dusić. Pobór energii przy wykorzystaniu tego pola wzrasta. 

pauza - przydaje się, gdy na dłuższą chwilę trzeba wyjść z kuchni, wówczas urządzenie przerywa gotowanie i wyłącza się, ale zapamiętuje wszystkie ustawienia i przywraca je po ponownym uruchomieniu.

PowerBoost – dostępna w płytach indukcyjnych funkcja, która zwiększa moc grzania pola, dzięki czemu potrawy są przygotowywane szybciej, podobnie działanie jak pierwsza opisana technologia.

podtrzymywanie ciepła - sprawdza się podczas przygotowywania kilku dań jednocześnie, gdy chcemy, aby potrawa pozostała ciepła jeszcze długo po ugotowaniu, coś w rodzaju utrzymania ciepła w piekarniku.

wskaźnik ciepła resztkowego - informuje, czy pole, na którym była gotowana potrawa, jest jeszcze ciepłe i opłaca się na nim ponowie gotować, dla oszczędności.

Bezpieczeństwo użytkowania płyty grzewczej


Wiadomo, zimna płyta indukcyjna jest bardziej bezpieczna niż gorąca elektryczna. Ryzyko oparzenia nadal istniej, bo gorące są garnki, ale kiedy coś skapnie na płytę można to od razu wytrzeć. Tyle o bezpieczeństwie, o komforcie nie będę się rozpisywał, bo to subiektywne odczucie. Podobnie jak sterowanie boczne, czy z przodu albo po środku płyty, idzie się przyzwyczaić, ja nie mam swojego ulubionego miejsca na panel sterowania. 

Ile kosztuje płyta grzewcza?


Rozpiętość nie zna granic, ceny wahają się od 500 do nawet 5000, i to niezależnie od technologii. Dlatego zakup płyty niech będzie przemyślany, nie jest to wydatek na dziś, a na lata. Z doświadczenie dodam, że przy ewentualnej wymianie musimy zaś uwzględnić wielkość dziury w blacie, albo wymienić cały, co też jest kosztem.
Share on Google Plus

About Technologia w twoim domu

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.